Jak zabránit nadměrné tvorbě hlenů


Potraviny, které nejvíce přispívají k zanesení tkání hlenem, jsou mléčné a moučné výrobky, rafinované potraviny, maso, vejce a cukr. Obzvlášť hlenotvorná je pšenice. Při zahlenění je však nejlepší vyhnout se všem potravinám obsahující lepek (pšenice, oves, ječmen a žito).

Mezi obiloviny, které lepek neobsahují patří rýže, pohanka, proso a amarant.

Čerstvé ovoce a zelenina vytvářejí pouze malé množství hlenu a pomáhají organismus pročišťovat.

Popíjení vody s citronem může zlepšit zahlenění dýchacích cest a pročistit dýchací ústrojí od nahromaděného hlenu.

Dieta s nízkým obsahem potravin, jež podporují vytváření hlenu, zvlášť pomáhá při zánětu vedlejších nosních dutin (sinusitida), zánětu průdušek (bronchitida), zánětu středního ucha (otitis media) a u dýchacích alergií. Zlepšení se však může projevit i u střevních potíží a onemocnění močopohlavního traktu (např. u cyst na vaječnících).


Copyright © 2003 - SONS