Mírně projímavě působí:
- Sklenice vlažné vody nalačno. Dostatek tekutin v průběhu dne, např. slabého
fenyklového nebo anýzového čaje.
- Když před jídlem sníme 1 polévkovou lžíci lněných semínek, čerstvě
rozdrcených v hmoždíři, k nim na špičku nože medu a 3 kapky citrónu. Totéž
můžeme přimíchat k polévce, do jogurtu nebo tvarohu. Tento prostředek nemá
nežádoucí účinky ani při pravidelném dlouhodobém užívání.
- Ovesné otruby namočené alespoň tři hodiny ve vodě nebo kysaném mléčném
výrobku. Používáme jen s dostatečným množstvím tekutin, nehodí se pro děti
mladší deseti let. Ovesné otruby bychom neměli užívat příliš často: při častém
používání dráždí sliznici zažívacího systému.
- Oves a všechny ovesné výrobky. Obecně všechny druhy celozrnných obilovin, s
výjimkou rýže.
- Čerstvé ovoce, pokud možno se slupkou.
- Syrová strava, vařená zelenina s dostatečným množstvím vlákniny (zelí, kapusta,
řepa, fenykl).
- Sušené švestky a fíky, přes noc namočené ve vodě (přidat např. k vločkám).
- Nezralé banány.
- Ovocné šťávy (pomerančová, jablečná atd., nikoliv rybízová)
Staví:
- Bílá loupaná rýže a vše, co se z ní připravuje.
- Brambory.
- Mrkev pasírovaná nebo ve formě polévky či šťávy.
- Borůvková šťáva.
- Přezrálé banány, jemně nastrouhaná syrová jablka. Jablka nastrouhaná nahrubo,
nakrájená nebo vcelku mají neutrální účinky.
- Mléko a sýry (nikoliv kysané mléčné výrobky).
- Vejce, především natvrdo.
- Maso.
- Luštěniny.
- Kakao a výrobky z kakaa.
- Černý čaj.
- Příliš málo jídla.
- Málo tekutin. Když k potravě bohaté vlákninou přijímáme příliš málo tekutin,
pak je stolice tuhá. Vláknina jinak působí projímavě.