Dna a pití alkoholu


Dna je typ zánětu kloubů, ke kterému dochází, pokud se krystaly kyseliny močové usazují ve tkáních. Kyselina močová je výsledný produkt metabolismu látek označovaný jako puriny. Alkohol redukuje vylučování kyseliny močové ledvinami a proto po jeho požití narůstá u disponovaných lidí hladina této kyseliny v krvi. Akutní záchvat dny je po propité noci známým následkem.

Alkoholici, kteří do sebe lijí alkohol a přitom nic nejedí, nejspíše zažívají záchvat dny, protože hladovění vyvolá další nárůst hladiny kyseliny močové. Tento negativní vliv je způsoben tím, že na oxidaci etylalkoholu je vázán redukce pyruvátu na kyselinu mléčnou. Tento zvýšený výskyt kyseliny mléčné (hyperlactacidemie) omezí vylučování kyseliny močové a kromě toho se podílí na vzniku acidózy (překyselení) a hypoglykémie (nedostatku cukru v krvi).

Ve víně není kyselina močová obsažena. Pivo jí obsahuje asi 160 mg na litr - což není málo, když si uvědomíme, že potrava pro nemocné dnou, ochuzení o puriny, by měla mít méně než 200 mg purinů na den. Dát si střik při dně je tedy méně nepříznivé než pít pivo. Avšak i při pití vína je třeba dbát na míru - maximálně jednu až dvě skleničky k jídlu protože, jak bylo uvedeno výše, jakýkoliv alkohol snižuje vylučování kyseliny močové ledvinami.


Copyright © 2003 - SONS